Vrh B

15.5.2008

 

Narodili se tři kluci....


BATTREY


BERENAS


BILWENS

....a pět holčiček


BAILA


BARSCHA


BELVIEN

 


BEYRA


BRIANNY

 

RODIČE ŠTĚŇÁTEK:
Asta Plavské stráně a Chivas z Budské samoty alias Hugo

Chivas z Budské samoty

výstavy: V, r. CAC, CAC, r.CACIB
zkoušky: ZOP
DKK: 0/0

Hugo je náš dávný kamarád. Poprvé jsme se s ním setkali na HW táboře v Hájné Hoře v r.2005. Už tehdy jsme si toho milého a krásného psa oblíbili. Doufali jsme, že se budeme potkávat - a povedlo se. Těší mne, že je otcem našich budoucích štěňat právě on.

Asty velmi časné hárání se neobešlo bez komplikací. Nicméně 10.3.2008 jsme se s Astou vydali na námluvy. Samotné krytí byla příjemná záležitost. Hugo je opravdu velmi šikovný. Ultrazvuk nám březost potvrdil. Můžeme se tedy těšit na štěňátka. Porod předpokládáme kolem 12.5.2008. Co se děje u Asty v bříšku můžeme zatím sledovat v "těhotenském kalendáři" (Zadejte datum krytí 10.3.2008).

 

Štěňátka se narodila 15.05.2008.
Dohromady máme 8 nádherných uzlíčků. Jejich průměrná porodní váha je úctyhodných 624g. Tři znakatí kluci, čtyři znakaté a jedna plavá holčička jsou zatím nejspokojenější u své mámy Asty.

První týden svého života štěňátka většinou prospala. Chvilku jim trvalo než pochopili, že mámino mlíčko je výživnější než kolostrum a neteče pořád. Dokázali protestovat opravdu hlasitě. Nyní se budeme těšit, až se jim rozlepí oči. Pak nastane to správné, sourozenecké pošťuchování.

 

Prckové už ťapou na nejistých nožičkách, občas se překulí a ochutnávají vše, co jim přijde do cesty. Také už všichni umí štěkat a někteří se už umí vyprazdňovat i bez mámy. Většina štěňátek již zdvojnásobila svou porodní váhu a pomalu se jim rozlepují oči. Srst povyrostla, co nevidět tady budeme mít kouzelné plyšáky.

 

30.5.2008 Štěňata mají za sebou opravdu náročný týden. Čekalo je první odčervení ne příliš chutnou pastou. Všichni už mají rozlepené oči a prořezané zoubky. Protože mámino mlíčko přestává stačit, ochutnali také baštu z misky. Napoprvé se jim toho do bříšek mnoho nedostalo, ale snažili se. Napodruhé už byli šikovnější. Mezi nejpříjemnější události týdne patří rozhodně návštěvy budoucích páníčků. To bylo mazlení a pusinek!

9.6.2008 Štěňátka o pořádný kousek povyrostla a mnohé se naučila. Vidí, slyší, dovádějí se sourozenci a naučili se pečovat o čistotu svého kožíšku. Někteří už váží bezmála 2,5 kg. V lidské náruči dlouho nevydrží, mají mnoho zájmů. Pochopili, k čemu jsou gumové a provazové hračky. Velký úspěch má míček, který jim půjčila máma Asta. Hry jsou ještě krátké, pro štěňátka vyčerpávající a zhruba po 20 minutách štěňata usínají. Zato se už nebudí jen na jídlo, ale také k těm hrám.

16.6.2008 Na štěňata se přišla podívat jejich starší sestra Alfirin Krumlovské podzámčí. Bráškové a sestřičky okamžitě pochopili, že je to už velká ženská a že by také mohla být něco jako mléčný bar. Hned se jí sápali po cecíkách. Alfinka se pomazlila se svou sestrou Beyrou a raději si našla před dotěrnými sourozenci úkryt. Zvědavost jí ale nedala a když máma Asta začala sourozence kojit, přišla se podívat, co se to děje.

26.6.2008 Tak máme za sebou první velkou prohlídku. Všechna štěňata dopadla výborně, jsou pěkně stavěná. Zoubky podle předpisů, žádné zálomky na ocáscích ani jiné závady, u pejsků varlátka už sestouplá. Veterinářka, která mi přijela prcky tetovat, byla opravdu důkladná a mám z celé akce dobrý pocit. Tetování samotné se neobešlo bez nějakého toho kňučení, samozřejmě to štěňátka bolelo. Ale paní doktorka byla rychlá a zručná, takže štěňata netrpěla o mnoho víc než při běžném očkování. Okamžitě poté, co jsem každé natetované štěně položila na zem, pokračovali ve svých sourozeneckých půtkách a hrách. Čísla jsou malá a úhledná, jsou u všech dobře čitelná.
O trochu hůře než samotná štěňata snášela tetování má malá dcera. Pokřikovala po mě a paní doktorce, že je to týrání zvířat. Ale nakonec, když viděla, že štěňátka sice chvilku kňučí bolestí, ale hned zase mají spoustu zájmů, dala si říct a přestala na nás koukat jako na vražedkyně. Od paní doktorky dostala na usmířenou pouťovou frkačku za statečnost. Protože štěňata už také objevila kouzlo pískajících hraček, trpí prozměnu moje uši....

30.6.2008 Kontrola vrhu poradkyní chovu dopadla výborně, jak už naznačovala kontrola veterinářky. U štěňátek nebyly shledány nijaké závažné nedostatky. Všechna štěňata mají šanci být uchovněna a být výstavně úspěšná. Nyní už bude záležet na jejich majitelích, jaké s nimi mají plány. K mému štěstí ovšem bude stačit vědomí, že je v rodinách budou milovat a bude o ně dobře postaráno. Vše ostatní bude příjemný bonus.

8.7.2008 V posledních dnech nám přálo počasí a štěňátka mohla být celé dny na zahradě s mámou Astou. Pomalu se připravovala na odchod do nových rodin, proto Asta ještě musela ve výchově dohonit, co nestihla. V sobotu jsme se rozloučili s Belvien a Bailou, v neděli pak s Beyrou a Barschou. Všechny čtyři holky zvládly dalekou cestu na jedničku a všechny se také v nových domovech rychle zadaptovaly. Ani jedna neodmítla večeři, což je dobré znamení. Baila s Beyrou už poslaly nějaké fotografie ze svého nového domova. Myslím, že o všechny naše holky bude velmi dobře postaráno a jejich příští život bude plný lásky. Kluci si ještě chvilku užijí máminých cecíků a o víkendu se budeme muset rozloučit také s nimi.

13.7.2008 Kluci i naše Brianny si poslední týden s mámou opravdu užili. Přesto jsem chvílemi měla dojem, že jejich zápolení velmi zněžnělo, jako by také oni věděli, že se budou muset rozloučit.

17.7.2008 Dnes nám odešlo také poslední štěňátko, Bilwens. Čekal na uzdravení kocourka Mikeše, aby hned po svém příchodu do rodiny nebyl ohrožený infekcí. S Brianny se za ty čtyři dny, kdy byli jen sami dva, velmi sblížili. Loučení proto bylo pro nás pro všechny nejtěžší. Ale vše přebolí a už druhý den bylo veseleji. Vím, že štěňátka se mají v nových rodinách skvěle. Také o naší Brianny se budeme snažit postarat, jak nejlépe dovedeme.

 

Klubová výstava v Českých Budějovicích 7.3.2009.

Byla vlastně prvním velkým setkáním většiny sourozenců. Jejich výstavní úspěchy však pro ně samé byly v podstatě nedůležité ve srovnání s nadšením z jejich vzájemného setkání. Nejšťastnější byli, když se všichni mohli z výstavní haly přesunout ven, kde se mohli pořádně vyřádit. Ke své hře ochotně přibrali ještě další dva podobně staré sourozence z jiné chovatelské stanice. Vyfotit tuhle smečku se příliš nedařilo, většinou jsme pak na fotografiích nacházeli pouze barevné šmouhy....

Páníčky ovšem výsledky výstavy zajímají, vždyť klubové výstavy jsou příležitostí k porovnání s širokou konkurencí. Psů bývá přihlášených opravdu hodně. Tato výstava nebyla vyjímkou. Všechna naše štěňata obstála skvěle. Třída mladých, ve které byli přihlášeni, je velmi nevděčná a nespravedlivá. V této věkové kategorii jsou štěňata stále ve vývinu a každý měsíc je na nich znát. A ta naše štěňata jsou na samém počátku věkového rozpětí této kategorie, ještě jim nebylo 10 měsíců. Přestože si myslím, že vrh je vyrovnaný, hodnocení byla rozdílná. Nejúspěšnější byla Beyra, odnesla si medaili za hodnocení V4, Berenas si vysloužil hodnocení V, Battrey a Brianny shodně získali VD a Baila D.
Posudky všichni dostali velmi pěkné, drobné nedostatky souvisí s vývojem a růstem.

 

7.- 10.5.2009 Vlastějovice

 

Svod mladých většina štěňat absolvovala 17. 5. 2009. Sluníčko nám přálo až příliš a protože jsme přišli na řadu jako poslední, byla štěňata unavená a zvadlá. I tak byl pohled na vyrovnanou skupinu krásných psů velmi příjemný.

 

kontakt : Radka Kubalová, e-mail hovawart@cifrspion.cz
telefon 775 713 568, ICQ 248-582-594