6.10.2011 psí škola " U mě " Český Krumlov

Koncem června 2011 jsme konečně pochopili, že agility jsou sice fajn a velmi nás baví, ovšem tento výcvik nám rozhodně nepomáhá regulovat a napravovat Briannino nežádoucí chování a nejistoty získané pobytem na klinice a koneckonců i během předchozího, ne vždy vhodného výcviku. Hledali jsme cvičáky v širokém okolí, nakonec, jak to tak bývá, jsme zjistili, že ten nejvhodnější máme přímo u nosu. Hned první telefonický rozhovor s majitelem psí školy " U mě " byl velmi slibný. A po pár lekcích jsme nestačili koukat, jak najednou všechno začíná fungovat a Brískovi roste sebevědomí i chuť pracovat. Pokrok byl téměř okamžitě vidět také na stopách, což je naprosto úžasné, protože stopy už jsme pomalu chtěli vzdát. Za dva roky snažení se o stopování jsme nepotkali nikoho, kdo by nám dal účinnou radu, jak Brianny na stopě zpomalit a jak dávat pamlsky, aby jí to motivovalo, nikoli obtěžovalo.

Již po dvou měsících výcviku jsme zaznamenali kladné ohlasy ze svého okolí. Známí si dobře všímají, jak se Brianny najednou změnila. Absolvovali jsme také jednu výstavu a světe div se, poprvé byla Brianny pochválená za předvedení. Dosud vždy exteriér výborný, předvedení nám však výsledek kazilo. Na výstavě nás velmi potěšila a povzbudila reakce poradkyně chovu paní Zenklové. Také zaznamenala Briannin pokrok a ocenila ho slovy: " Neuvěřitelné, co jste s Brí za dva měsíce dokázali". Tento nový výcvik je prostě skvělý, smysluplný, účinný a taky nás velmi baví. Pracujeme samostatně, ve větších i menších skupinách. Učíme se správnému chování ve skupině psů a postupně odstraňujeme také zbrklost při agilitách. Po devíti letech hledání vhodného výcviku jsme konečně našli to, co funguje a co nám vyhovuje.

 

13.6.2009 OSA Alea České Budějovice

Brianny už překročila hranici jednoho roku a tak se mohla do výcviku agilit pustit naplno. Zezačátku nechápala, proč má mezi brankami najednou tyčku a tak tu zábranu podlézala nebo obcházela. Po několika pokusech na nižší výšku však pochopila a překážky skákala s radostí. Dnešek jí dal opravdu zabrat, zkusila si překážky, na které dříve nesměla. Nakonec nás překvapila na houpačce. K jejímu překonání použila styl boarder kolií a houpačku doslova prolítla, nedala se zastavit. Při dalším pokusu to už bylo lepší, hlavně panička a trenérka už se nenechaly překvapit.

A ještě krásné fotografie Pavla Humpolce. Tentokrát se Brí docela snažila....

 

7.- 10.5.2009 Vlastějovice

Narozdíl od Asty, na Bríska čekal celkem intenzivní výcvik. Jakkoli o Brí prohlašujeme, že je jako nezřízená střela, tentokrát byl pro ni víkend natolik vyčerpávající, že některé disciplíny, např. podvečerní stopy, jsme museli vzdát. Ostatně naším prvořadým úkolem bylo připravit Brianny na svod mladých a dále odbourávat získané nejistoty. Myslím, že se nám to celkem dařilo. Velkým překvapením pro nás byly obrany. Mnoho jsme neočekávali. Snad proto jsme byli velmi překvapení, jak dobře si Brianny vedla. Sice jí chvilku trvalo, než pochopila, že má štěkat na kořist a ne na figuranta, ale poté byla naprosto přesvědčivá. Milé bylo, když svou kořist předložila své sestře Baile. Briannino sebevědomí roste, bude z ní skvělá fena.

ZBK Vysočina Obalovna - Pelhřimov

17.- 19.4. 2009 si Brianny trochu očichala, jak vypadá záchranářský výcvik. Nebylo to vůbec nic jednoduchého, ale vše zvládla skvěle. Potěšila mne, že ví, k čemu má nos a svou první stopu zvládla na výbornou. Odměnou jí bylo, že se po výcviku mohla vydovádět s bráškou Batttýskem a ostatními psy.

Některé překážky se jí ovšem pranic nelíbily a zvládala je zpočátku spíše panička... Nakonec se dobrá věc podařila a také Brianny pochopila, že překážky jsou velká zábava.

 

OSA Alea České Budějovice

Když se Brí zotavila ze svých střevních problémů natolik, aby mohla pokračovat ve výcviku, bylo už jaro. Prakticky jsme začínali od nuly, protože pobyt na klinice s jejím sebevědomím udělal své a ona odmítala spolupracovat. Velká škoda, protože na jeden z výcviků se přijel podívat velmi zkušený fotograf. Nádherné záběry Bríska v pohybu se snad povedou někdy příště, až se Brianny zase trochu otrká. Tentokrát se mohu pochlubit alespoň jedním profesionálním snímkem naší Brí. Kdo nepoznal - je to prostřední fotografie. Autorovi tímto velmi děkuji, že mi dovolil foto použít. Pokud někoho zajímají další úžasná fota psů, koní i jiných objektů, zkuste tento odkaz. Nebudete litovat.

 

začátky - v OSA Alea České Budějovice

Když nás všichni sourozenci opustili, vzali jsme devítitýdenní Brianny poprvé na cvičák OSA Alea do Českých Budějovic. Cestu snášela velmi dobře a omezení vodítkem také. Byla prakticky poprvé na vodítku a zároveň poprvé mimo rodnou zahradu. Ve školce pro štěňata byli zpočátku samí velcí psi. Velký respekt si vysloužil neustále štěkající 10 měsíční labrador. Než Brianny pochopila, že tenhle pes je ukecaný a neustále musí mít slovo, vyhledávala bezpečí u našich nohou. Později dorazili i menší psi, tak bylo veseleji. Nicméně všechna štěňata už byla celkem odrostlá a ledacos uměla. Briny měla individuální výcvik a celkem ho zvládla. Měla jsem ohromnou radost, jak si vedla. Přála jsem si, aby byla sama za sebe a tak jsme tentokrát mámu Astu nechali doma. Však s námi po návratu až do druhého dne nemluvila, protože cvičák z nás jistě cítila. Bohužel bylo deštivo a tak první cvičák zatím nemáme zdokumentovaný.

Cvičák Brianny zvládá s přehledem. Po prvním seznámení se, ve školce pro štěňata, zkusila také běžný výcvik agility. Naučila se pěkně probíhat pevným i látkovým tunelem a seznámila se také s dalšími překážkami. Některé si ale mohla jen projít, protože je ještě malá a skoky pro ní nejsou vhodné. Tentokrát byla Brianny velmi sebevědomá, možná k tomu přispělo i vědomí, že na druhém konci cvičáku trénuje máma Asta obedience.

Na další lekci školy pro štěňata se sešla velmi vyrovnaná skupina. Všechna štěňata byla přibližně stejně stará i veliká. Což byla obrovská výhoda. Po skončení výcviku toho všechna štěňata náležitě využila a skvěle se vydováděla.

Další část výcviku absolvovala Brianny na hovawartím táboře ve Varíně. Tam se učila socializaci a základy obrany. Protože je ještě malá, neudržela dlouho pozornost, zajímali ji všichni a všechno. Na táboře tentokrát měli skvělého figuranta, jeho způsob výcviku nám velmi vyhovoval, takže jsme svůj spíše negativní vztah k obranám přehodnotili.