vyznání

Že budeme mít právě hovawarta jsme se rozhodli již v roce 1997. V té době jsme se dozvěděli, že naše tehdy pětiletá dcerka, má alergii. Když jsme rozdávali známým naše stávající drobné domácí mazlíčky, byla tak smutná, že jsme jí slíbili psa. A protože domek se zahradou byl ještě v nedohlednu, musel mít náš budoucí pes alespoň konkrétní podobu, aby to vysušilo dětské slzičky a potěšilo srdíčko. Prokousali jsme se hromadou literatury a mnoha atlasy o psech, než jsme se rozhodli pro toho pro nás nejlepšího. Přáli jsme si psa velkého, na pohled krásného, kamaráda a ochránce k dětem. A také, protože se psy jsme žádné zkušenosti neměli, psa snadno vychovatelného, abychom ho zvládli.

V červnu 2002 jsme si domů přivezli vytoužené štěňátko. Byli jsme vyzbrojeni spoustou teorie a také jsme od našeho nového přítele hodně očekávali. Především jsme však doufali, že mu budeme schopní poskytnout kvalitní péči a šťastný domov.

Naše první návštěva u chovatele byla trochu zvláštní tím, že Asta na nás vlastně "zbyla". Věděli jsme, že nemáme možnost výběru. Když jsme štěňata poprvé uviděli, jedno z nich nás opravdu vzalo za srdce. Chovatelka, která sledovala můj pohled, ale s úsměvem řekla: "tohle je to vaše". Báječná náhoda! Astičce jsme se zřejmě líbili i my, jako jediná ze štěňat za námi všude běhala. Prostě jsme se vzájemně našli a dnes jsme spolu šťastní.

Naše počáteční velké očekávání bylo zcela naplněno. Asta je skutečným členem rodiny. Je milá, krásná, inteligentní, opravdový kamarád. Naše děti miluje a chrání. Soužití s ní nás velmi obohatilo. Plemeno HOVAWART je skutečně to nejlepší, které jsme si mohli přát. Naše první velká psí přítelkyně se jmenuje ASTA PLAVSKÉ STRÁNĚ.