Poznáváme se

Cesta do nového domova trvala asi dvacet minut. Byla nepříjemná v tom,že bylo opravdu veliké horko. Astička po vystoupení z auta důkladně očichala naše děti. Pak usoudila, že nás zná a vyhledala to nejchladivější místo naší zahrady. Tam zůstala spokojeně ležet až do večera. První dva dny se jí stýskalo po mámě a sestrách a nežrala. Poté pochopila, že se nedá nic dělat a vše se srovnalo. Snažila jsem se Astě k žrádlu nabídnout vše, co tak "milovala" u chovatele. Patlala jsem různé směsi z tvarohu, ohřívala je na různou teplotu, abych se trefila do Asty chuti. A byla jsem nešťastná, že k tomu ani nečichne. Vydržela jsem skoro měsíc, než jsem to vzdala. (Dva roky poté jsem se od chovatelky dozvěděla, že tvarohové směsi milovala všechna štěňata, jen naše Asta ne.)

Chovatelé nám doporučili, abychom prvních několik dní byli a Astou i přes noc. Páníček se zařekl, že on s ní tedy rozhodně spát nebude. Koneckonců ponocování jsme oba měli už dost. Tedy jsem se nasoukala do tepláků, vzala si několik svetrů, protože jsem zimomřivec, spacák a vydala se na noční. Páníček mě nechal venku asi půl hodiny a nakonec mě přišel přeci jen vystřídat.

Astička se u nás rychle zabydlela. Je učenlivá a opravdu milá, výchova nám mnoho problémů nedělala. Neustále nás překvapovala svou inteligencí a samostatností v rozhodování. Těšilo mne, kolik důležitých věcí náš nový kamarád umí sám od sebe a vůbec se je nemusí učit. Prostě je mu to přirozené.

V době, kdy jsme si Astu pořídili, se naše malá dcera učila chodit. Fena si jí pořád hlídala. Bylo nádherně dojemné pozorovat, jak se sotva tříměsíční štěně snaží čumáčkem zvednout naší malou holčičku, která se zrovna při nejistých krůčcích rozplácla na zemi. Hlídat malou, to je dodnes nejdůležitější úkol naší Asty. Myslím, že ona sama to tak chápe, že nejslabší potřebují největší ochranu.

Jediný problém byl, že kdykoli se otevřela branka u vrat, Asta se běžela schovat do svého pelíšku. Zůstávali jsme tedy na zahradě. Naštěstí ji máme docela velkou. Asta se nejspíš bála, aby jí zase někdo někam neodvezl. Veterinář byl na rozdíl od nás s touto situací spokojený. Říkal, že je to tak i lepší, dokud není dokončené očkování.